Homepage Kerstmis en de Mistletoe

Wat is het verhaal achter Kerstmis en de Mistletoe?

De maretak, mistletoe of mistel is een plant die groeit tussen de takken van andere bomen. Hij leeft deels van het voedsel van zijn gastheer en wordt daarom ook wel een half-parasiet genoemd. De mistletoe wordt echter ook vaak in verband gebracht met Kerstmis en dat is op het eerste zicht een gekke associatie. Net als de kerstboom lijkt de maretak op het eerste zicht weinig te maken te hebben met het geboortefeest van Jezus. Opnieuw ligt het antwoord echter in de rijke traditie waarop het kerstfeest is gebaseerd, en die traditie is zeker niet louter Christelijk.

Net zoals de kerstboom, had de maretak een belangrijke rol in de Germaanse volksreligie. De plant heeft bepaalde geneeskrachtige eigenschappen en werd door druïdes gezien als een plant met magische eigenschappen. Wanneer de bomen hun bladeren verloren in de winter, bleef de mistletoe immers vrolijk verder groeien. De oude Europeanen dachten dat de maretak het leven uit de kale bomen had gezogen. Vooral maretak die op eikenbomen groeide, werd een heilige kracht toegedicht.

Tijdens midwinter, in de donkerste dagen van het jaar, werd dan ook gebruik gemaakt van de takken van de maretak, die door zorgvuldig door de druïde werden afgesneden.

Er zijn nog talloze andere voorbeelden van de mythische eigenschappen van de maretak. Zo werd de Noorse god Baldr verslagen met een puntige tak van de mistletoe en werd de plant eeuwenlang gezien als een symbool van vruchtbaarheid. Net als vele andere Germaanse gebruiken, heeft de maretak de kerstening van Europa overleefd en zien we hem vandaag nog terug tijdens het kerstfeest. Een andere moderne betekenis van de maretak is dat iemand kussen onder een maretak, geluk zal brengen voor de relatie.